Nieuws

Kunstwerk onthuld - 25-09-2013
Columns Langstraat - 10-01-2013

Kunstwerk onthuld

25-09-2013 -

Op 21 september is tijdens de officiële viering het kunstwerk voor de 800 jaar stadsrechten onthuld. Het kunstwerk bestaat uit twee hardstenen zuilen en staat aan de stadsweg. Het is gemaakt door Joep Struyk.
Hieronder de toelichting van de kunstenaar Joep Struyk op het kunstwerk. 

" Het werk bestaat uit twee zuilen, een zuil van de geschiedenis en een zuil van de toekomst. Om met de eerste te beginnen, dit betreft een toegankelijk werk, je ziet immers direct wat het voorstelt.                                                                                                                                           
De zuil is gekloofd in blokken die ieder een eeuw geschiedenis vertegenwoordigen. Op ieder blok is de belangrijkste gebeurtenis uit die eeuw weergegeven. De blokken worden bijeengehouden door smeedijzeren krammen die 800 jaar geschiedenis bij elkaar houden. Verder ziet u op de breuklijnen gaten zitten. In deze gaten zijn gebruikt om wiggen in te slaan om zo de steen te klieven.                                                                                                       
De blokken zijn gekloofd in de laagrichting waarin dit gesteente is ontstaan. Want dit Belgisch hardsteen (ook wel kolenkalksteen) is zo’n 300mln jaar geleden ontstaan (carbon) in een tropische zee…, 300mln jaar geleden om maar even de relativiteit  van de geschiedenis aan te geven.
Bovenop de zuil staan een vlag met de contouren van de stad Geertruidenberg.Als je het over geschiedenis hebt, betekend dit dat er ook sprake is van toekomst. Kijken we daarom naar de andere kant van de weg, dan zien we daar de zuil van de toekomst. Dit is een minder toegankelijk werk, het is werk vol symboliek. Zo is deze zuil, in tegenstelling tot de zuil van de geschiedenis, gekloofd in verticale richting. De vier gekloofde delen zijn naar buiten gekanteld zodat er aan de bovenzijde een opening is ontstaan.                                               
De toekomst ligt voor ons open. De toekomst is de grootste onzekerheid in ons leven. Behalve de toekomst van het leven zelf, die is immers eindig. Ook over onze toekomstige geschiedenis is niets te zeggen, dat is waar dit beeld voor staat.Beide zuilen communiceren met elkaar. Ze zijn uit dezelfde hoeveelheid materiaal vervaardigd en meten dezelfde proporties. Ze zijn beide gekloofd en op dezelfde manier afgewerkt. Samen vormen ze een dialoog over de geschiedenis en de toekomst.Ik hoop met dit monumentaal werk een passend symbool te hebben gevonden voor 800 jaar stad, voor de inwoners en bezoekers van Geertruidenberg.De geschiedenis heeft ons gevormd tot wat we nu zijn, en zal daarmee ook onze toekomst bepalen.
Joep Struyk, 21 september 2013"

Nog 0 dagen